Kerstfeest zondagsschool

Geplaatst op: 22-12-2009

 

Ondanks de slecht begaanbare wegen is het kerstfeest op zondagavond 20 december in de kerk te Oldeholtwolde toch doorgegaan en dit is fijn want alle dertien kinderen van de zondagsschool hadden hun best gedaan voor hun rol voor het kerstspel en hun gedichtjes.
Het kaarsenliedje ging over alle verschillende mensen, bruin, rijk, verdrietig, vrolijk., klein..
Het kerstspel ging over herders. Twee journalisten stelden ‘toevallige’ voorbijgangers vragen over het thema ‘herder’, voor een artikeltje wat ze moesten schrijven voor de krant: Het Kontakt in de Stellingwerven. Ze zochten herders waar ze schapen verwachten; bij de Tjonger, bij boeren zoals Folkert Sterkenburgh en Jentsje van der Sluis, maar ze vonden nergens herders. Toen zagen ze bij de kerk schapen lopen en liepen naar binnen in de hoop daar herders te vinden. Eenmaal binnen ontmoetten ze er een zorgzame moeder, net zoals herders zorgzaam voor hun kudde kunnen zijn, maar geen echte herder dus. Ook ontmoetten ze een juf die kinderen van alles leert en ze de weg wijst, zoals ook een herder z’n schapen de weg wijst, maar weer geen echte herder. Op diezelfde manier ontmoetten de journalisten een verpleegster, twee politieagenten, de minister president en zelfs de koningin en allemaal kregen ze dezelfde vraag; bent u een herder? En allemaal hadden ze wel een paar kenmerken van een herder in zich, maar waren het niet helemaal. Tot de postbode langs kwam met de blijde boodschap waar dan wel de echte herder te vinden was: door een deur in een muur, die nog niemand had gezien, kwamen Jozef en Maria en het kleine kindje Jezus, de echte Herder, te voorschijn. Het was een prachtig kerstspel waarbij Marjolijn de verhaallijn vertelde.
Tijdens dit kerstfeest werd afscheid genomen van Freek Huismans, Patrick Huitema, Demi Sierdsma en Martha Lanting. Alle vier kregen ze een kinderbijbel aangeboden namens de kerkenraad.
Er was chocolademelk, een kort kerstverhaal en een prachtig gedicht door de oudste kinderen. Aan het einde van de avond, kregen alle kinderen een tas met een boek.
De eerste keer zondagsschool is op 17 januari, dan zijn ook ‘nieuwe’ kinderen welkom.
 
Tekst: Rinkje Smitstra, Foto’s Gerrie Kanis.