Herhalingscursus Reanimatietraining

Geplaatst op: 09-06-2015

 

28 Mei 2015 was er weer een herhaling van de reanimatietraining. Het is belangrijk om dit elk jaar te onderhouden, zodat de registratie behouden blijft en dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen. Ook komt elke keer weer naar voren, dat de kennis toch altijd weer een beetje wegzakt.

Er ligt een slachtoffer op de grond naast een stoel. Wat doe je dan? (Foto 1) Je gaat naast het slachtoffer zitten en pakt zijn schouders vast en zegt dicht bij zijn oren: “Hoort U mij? Wat is er gebeurd?” Komt er geen reactie, dan controleer je de ademhaling. (Foto 2) Je gebruikt hiervoor de kinlift. Eén hand op het voorhoofd en 2 vingers onder de kin en dan kantel je het hoofd een klein stukje naar achteren, zodat de luchtweg vrij is. Luister 10 seconden lang. Als de ademhaling goed is, moet je 2 keer in die 10 seconden de borstkas omhoog zien komen. Is dit niet het geval, vraag om hulp en bel 112. Laat wel weten waar je je bevindt en zeg dat je start met reanimatie. Dit in verband met de komst van 2 ambulances. Anders sturen ze er maar 1. (Foto 3)

Je start de reanimatie: 30 keer hartmassage geven (in het ritme van 1, 2, 3, 4, hoedje van) en daaropvolgend 2 keer kort beademen (neus dichtknijpen) binnen 5 seconden. Met wat geluk is er nu een AED aanwezig en moet deze zo snel mogelijk aangesloten worden op het slachtoffer. De AED zal het slachtoffer zelf controleren als de AED goed is aangesloten en zal vertellen wat de vervolgstap wordt. (Foto 4)

Als je binnen 2 minuten een schok toedient, neemt de overlevingskans met 70% toe! (Foto 5)

(Een lijst met mensen die kunnen reanimeren, is te vinden via de snelkoppeling rechts bovenaan op de homepage [ red.] )


Tekst: Mira Becude
Fotos: Mira Becude & Suze Sanders