40 meter extra gasleiding in Ter Idzard

Geplaatst op: 12-05-2016

De meerderheid van de gemeenteraad stemt er mee in dat Vermilion Oil en Gas Netherlands B.V. bij Oldeholtwolde een aardgastransportleiding aanlegt. De buis gaat richting Garijp.

Vermillioen heeft een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. De raad  ging daar maandagavond mee akkoord. GroenLinks, Weststellingwerfs Belang en VVA stemden tegen omdat die fracties alleen duurzame energie, fossiele brandstof willen. Het CDA deed de suggestie om de inwoners van Weststellingwerf nog eens goed te informeren over de gaswinning in de gemeente en de eventuele effecten daarvan, zoals bodemdaling.

Meer gaswinlocaties in zuidoost Friesland

Bij de locatie tussen de Ottersweg en de Tjonger in Oldeholtwolde komen twee aardgastransportleidingen samen. Vermilion wil in de toekomst een aantal nieuwe gaswinlocaties in zuidoost Friesland realiseren.

De bestaande gasleiding heeft onvoldoende capaciteit om de hoeveelheid te winnen gas in de toekomst te kunnen transporteren. De nieuwe leiding ligt slechts over een afstand van 40 meter in Weststellingwerf.

In de verschillende gemeenten die de gasleiding van in totaal 37 kilometer lengte doorkruist, worden afzonderlijke vergunningsprocedures doorlopen. Alle gemeenteraden hebben inmiddels toestemming gegeven.

Gestuurde boring onder de Tjonger

Vermilion legt de gasleiding aan naast het al aanwezige tracé. De gasleiding volgt dit bestaande tracé op zo’n vijf meter afstand. Voor het deel in Weststellingwerf (redactie: 40 meter) komt de gasleiding echter op een afstand van zo’n 20 meter ten noorden van de bestaande gasleiding te liggen. De leiding moet met een gestuurde boring onder de Tjonger worden aangelegd.


Tekst: De Stellingwerf
Fotos: Lenus vd Broek