De drie dorpen doen mee aan de Culturele Hoofdstad 2018

Geplaatst op: 30-03-2017

In het kader van Culturele Hoofdstad 2018 wordt het project ‘Under de Toer’ georganiseerd.
Het ingediende project voor Ter Idzard is hiervoor geselecteerd.

Daarmee is het Mienskip-project in Ter Idzard één van de 32 ´Under de Toer´ manifestaties in 2018.  De commissie van ‘Under de Toer’ is vooral  enthousiast over de meertaligheid van  het plan en de betrokkenheid van de drie dorpen.

De inwoners van de drie dorpen Ter Idzard, Oldeholtwolde en  Nijeholtwolde, de plaatselijke koren en de toneelvereniging, evenals Plaatselijk Belang ‘Eensgezindheid’ en de Plaatselijke Commissie van de Bonifatiuskerk in Ter Idzard worden uitgenodigd dit project samen gestalte te geven, onder leiding van  professionele kunstbeoefenaars. 

Johan Veenstra, Stellingwerfs schrijver uit Nijeholtpade, is bereid gevonden om lied en toneelteksten te schrijven. Koordirigent Janneke Florijn, wonende in Ter Idzard, zal een  muzikaal programma maken met koren en muziekgroepen uit de streek.  Gooitsen Eenling  uit Leeuwarden, bekend regisseur in Friesland, zal garant staan voor de regie van de toneelgroep  en Sigrid Hamelink, beeldend kunstenaar uit Nijeholtwolde, zal samen met dorpsbewoners zorgen voor kunstwerken en lichtbeelden.

De diverse groepen zullen op 6 oktober 2018 gezamenlijk  een spectaculaire uitvoering geven, waarbij het hele dorp het decor vormt. Het publiek beweegt zich vanaf het dorpshuis van Ter Idzard naar de kerk en komt onderweg muziek, kunst en theater tegen.

Thema van het project is de geschiedenis van de Bonifatiuskerk en de vrijheidsstrijd van de Stellingwervers  die met onze kerk verweven is. Het verhaal speelt zich af in 1579, het jaar waarin Baerte van Idzarda getekend heeft voor de Vrije Staten van Friesland. De vragen waarvoor de Stellingwervers in die tijd staan, zullen zeer herkenbaar zijn en dorpelingen uit die tijd, lijken wellicht verrassend veel op die van nu.                                                   


Tekst: Persbericht/Sigrid Hamelink
Fotos: Website Culturele hoofdstad 2018