Inzameling landbouwplastics

Geplaatst op: 09-04-2009

Een aantal boeren organiseren de inzamelactie van landbouwplastic. De organisatie heeft steeds op eigen benen gestaan, dat wil zeggen zonder enige subsidie of steun van buiten eigen kring. Doel is om voor de boeren zo dicht mogelijk bij huis en tegen zo laag mogelijke kosten verantwoord van het landbouwplastic af te komen. Dit valt onder het bedrijfsafval en hoort derhalve niet in de gemeentelijke containers.

De boeren uit deze regio konden deze plastics op 3,4 of 6 april brengen op een paar verzamelplaatsen. De afnemer, firma Daly Plastics uit Zutphen, heeft alles in grote containers afgevoerd. In totaal gaat het om ongeveer 300 kubieke meter met een gewicht van rond de 60 ton. “Als daar het Omrin-tarief van 140 euro exclusief btw, op losgelaten wordt moet al gauw de tienduizend euro betaald worden”, aldus veehouder Luutzen van der Weij. De plastics gaan voor export naar Azië en wordt daar gerecycled voor duurzame materialen.

Op de foto wordt landbouwplastic ingezameld op het erf het veehouderijbedrijf van de familie Piek aan de Ruskemadenweg te Ter Idzard.