Uitgebreide uitleg over het glasvezelnetwerk

Geplaatst op: 29-12-2018

Beste mensen, door de provincie is Kabelnoord gegund om het hele buitengebied van Friesland te voorzien van glasvezel. In het eerste kwartaal van 2019 zou de vraagbundeling in Weststellingwerf van start gaan wat inhoud dat iedereen een brief zou krijgen met informatie en zich kan aanmelden. Nu is er ineens een andere partij gekomen, Glasvezelbuitenaf, die bijna hetzelfde wil doen maar dan alleen in Weststellingwerf en niet heel het buitengebeid van Friesland. Zij hebben bijna iedereen in deze gemeente een brief gestuurd met informatie en een link om zich aan te melden. Door snel te handelen is Kabelnoord achter dit plan gekomen en hebben op erg korte termijn hun plannen vervroegd en ook zij hebben een brief met duidelijke krant naar elk huis gestuurd. Nu zou je denken dat is mooi, concurrentie. Laat ik u wel zeggen dat dit helemaal niet gunstig is voor ons als bewoners. Iedereen kan nu wel vergelijken en zien dat de percentages dicht bij elkaar liggen maar dat Glasvezelbuitenaf maar 50% van de huishoudens nodig heeft om te beginnen en meer aanbieders op de glasvezel heeft om uit te kiezen. Dan zou je denken daar gaan we voor, maar het kan ook zomaar zijn dat er genoeg mensen zijn die denken dat klinkt wel mooi maar ik ga liever voor Kabelnoord. Veronderstel dat van de 100% huishoudens 40% kiest voor Glasvezelbuitenaf, 40% voor Kabelnoord en 20% vind het wel goed zo. Dan komen beide bedrijven niet aan hun benodigde percentage en dan is er een grote kans dat er helemaal niets aangelegd gaat worden. En dat willen we natuurlijk niet. Als ik logisch nadenk vraag ik mij af waarom kan Glasvezelbuitenaf het voor minder kan doen dan Kabelnoord zonder de lening van de provincie. Maar ik kan natuurlijk niet naar hun bedrijfsvoering kijken. Wel duidelijk is dat Kabelnoord het aanlegt in opdracht van de provincie Friesland en daarmee zich ook verplicht heeft om iedereen die zich aanmeld moet aansluiten, ongeacht de afstand van weg naar huis. De andere partij heeft die verplichting niet en kan dus zomaar besluiten om huizen ver weg, dus onrendabel, niet aan te sluiten.

Iedereen moet voor zichzelf goed kijken wat er nu in huis is voor welke kosten en dan kijken wat er mogelijk is. Wat wel zeker is zijn de extra kosten per maand of de eenmalige afkoopsom. Als het kan doe dan de afkoopsom want per maand € 15 en dan maximaal 30 jaar lang is veel duurder uiteindelijk. Ik denk wel dat er met de aanleg van glasvezel een betere en snellere verbinding mogelijk is. Bijna iedereen heeft nu internet via KPN, zonder gebruik van het 4g modem is de snelheid wel te doen maar met meer personen in huis wordt het al krap en de upload snelheid is wel erg slecht. Met gebruik van het 4g modem van KPN wordt het een stuk beter, de download wordt ongeveer 3 keer zo snel en de upload nog meer maar als de mast waar de 4g vandaan komt veelvuldig tegelijk gebruikt gaat worden voor bellen dan gaat de datasnelheid absoluut omlaag. Maar ook als er in een buurt meer mensen gebruik gaan maken van het 4g modem gaat de snelheid achteruit. Het gebruik van het 4g modem is nu nog gratis maar hoelang nog? KPN heeft er veel geld voor uitgegeven en dat moet een keer terug komen en als ze de snelheid op wat voor manier omhoog kunnen halen zonder 4g modem vervalt zeker de € 5 korting die er nu is. Wat betreft het tv kijken zijn er verschillende opties nu, KPN, Canal Digitaal en Digitenne. Canal Digitaal en Digitenne hebben geen internet en bellen. Tv via KPN heeft ook niet iedereen want dat kan niet volgens de site van KPN. Voordeel bij KPN compleet, tv en/of bellen thuis en mobiel abonnement is dat er een korting is van €5 op het mobiel abonnement, dubbele data en een extra zender. Is er nu ook sprake van 2 mobiele abonnementen bij KPN blijft de korting van kracht en ook de dubbele data en data delen, dat houd in dat als er 1 te kort komt aan het eind van de maand, de ander data kan delen.

Bij Solcon is het mogelijk om je KPN e-mailadres te behouden.

Al met al blijft het een keuze die misschien niet makkelijk zal zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar Kabelnoord omdat je daar meer keuze vrijheid hebt. Bij de interactieve tv krijg je gratis digitale tv, dat houd in dat je door middel van een coaxkabel meerdere extra TV’s aansluit naast de maximaal drie voor interactieve televisie, deze zijn dan niet interactief maar je hebt wel 40 zenders en dat scheelt huur extra ontvanger.

Kijk goed wat er nu voor abonnementen zijn voor internet, tv, vast bellen en mobiel bellen en probeer dit te vergelijken met het overzicht wat bij dit bericht zit. Het ziet er ingewikkeld uit en hopelijk komt u er uit. Ik wil graag helpen via de mail als dat nodig is: janporton@ter-idzard.nl.

De sluitingsdatum via Kabelnoord is 18 februari en dat is 2 weken eerder dan de andere partij, dus mocht Kabelnoord niet aan de 60% komen is er altijd nog de mogelijkheid om voor de andere partij te kiezen.

Kom naar de infoavond die gepland staat op 3 januari in Wolvega bij van der Valk, of 1 van de andere avonden die in de Kabelnoord krant staan.

Klik hier voor alle aanbieders met de verschillende opties en prijzen, hopelijk geeft dat meer duidelijkheid ondanks dat het er ingewikkeld uit ziet. Het is uiteraard niet compleet want anders wordt het erg onoverzichtelijk maar de meest gebruikte info staat er in.


Tekst: Jan Porton
Fotos: Internet