Terugblik CITI Thea Rijsewijk/Muzikaal Verteltheater

Geplaatst op:04-03-2019

Wanneer gebeurt het nog dat je wordt voorgelezen? Ja, als je nog onder de tien bent misschien. Maar als je inmiddels ongeveer het vier-, vijf- of zevenvoudige bent, komt dat natuurlijk nog maar zelden voor.

Zaterdagavond 2 maart waren er zo’n 35 bezoekers van ’t kerkje die daar wel zin in hadden en we werden getrakteerd op een theatrale geschiedenis uit begin 1900.

Het verhaal ‘Arjen’ van Cor Bruijn speelde zich af op Terschelling rondom een jongeman die langs allerlei menselijk drama langzaam maar zeker tot inzicht komt wat werkelijk belangrijk is in het leven.

Thea Rijsewijk van Het Muzikaal Verteltheater wist met haar beeldende manier van vertellen en haar mimiek onze aandacht te vangen en nam ons mee op deze zoektocht.

De spannende, romantische, vrolijke momenten in het verhaal kregen een extra dimensie door violist Gerbrand Dijkstra. Zijn mooie, nu en dan geïmproviseerde spel tussendoor bracht ons helemaal in de sfeer en zorgde ook voor rust in de meeslepende vertelling.

En een adempauze voor Thea: vijf kwartier bezielde ze deze romanfiguur ‘Arjen’ en deed dat intens, overtuigend en uit het hoofd!

Net als bij het andere bekende boek van Cor Bruijn, ‘Sil de Strandjutter’, gold ook hier: de zee geeft en de zee neemt. De les die je eruit had kunnen opmaken, passend bij zo’n historisch verhaal, was misschien dat je de natuur niet kunt dwingen. Hoezeer ook wij, net als de hoofdpersoon er soms van weglopen. Meebewegen met de stroom dus, en met die gedachte konden we de rest van het weekend in.

Een volgend en laatste avontuur van CITI in ’t kerkje vindt plaats op zaterdagavond 30 maart. Graag tot dan!


Tekst:Marieke van Ameijde
Fotos:René Koordes