Dodenherdenking 2021

Geplaatst op:05-05-2021

Verrassend en onstuimig kunnen we de dodenherdenking van dit jaar gerust noemen.

Er mochten voor de tweede keer maar vijf mensen aanwezig zijn.

Een paar weken geleden werd er gebeld door mevrouw Hoekstra. Zij is een dochter van de mensen die Marcel Leiser een onderduikadres boden tot het moment dat hij gevonden werd. Met het toen “normale” gevolg dat hij omgebracht zou worden, toevallig voor hem was dit bij Nijeholtwolde. Ze vroeg of ze deze keer wel mochten komen. Wat gaat er dan door je hoofd, het mag niet er mogen maar vijf mensen bij zijn, maar het is buiten en dan kun je toch afstand houden. En hoe kun je het verantwoorden als je nee zegt tegen deze mensen, ze zijn er ieder jaar bij geweest en horen erbij net als de directe nabestaanden.

Er mag ook één leerling van de basisschool komen, gelukkig met één ouder. Ook verrassend was de aanwezigheid van onze oud inwoner Lenus van der Broek die heeft weer voor de foto’s gezorgd. Dit was het dit tweede jaar zonder publiek, nu officieel te veel mensen maar beter iets ondeugend tegen de regel in, maximaal vijf mensen, dan zonder pardon mensen tegenhouden. Volgens mij gaat herdenken daar ook over. Iedereen weet wel een voorbeeld te vinden waartoe dat kan leiden, dat ga ik hier niet opsommen.

Deze keer was de leiding in handen van Sipke Kalsbeek, onze nieuwe penningmeester. Hij verzocht na drie treinen de trompettist Thijmen Krikke om de taptoe te spelen, daarna twee minuten stilte. Vervolgens werden twee kransen gelegd één door wethouder Jack Jongebloed en de tweede namens het verzet door L Baas. Daarna de bloemstukken gelegd door OBS. De Lamer, de familie Hoekstra, nabestaande van Marcel Leiser, genaamd Paul Denekamp uit Amsterdam en tenslotte Sipke namens Plaatselijk Belang Eensgezindheid.

Jack Jongebloed heeft nog een korte speech gehouden met zijn rug tegen een flinke harde wind die bijna de kransen omblies.


Tekst:Rob de Kan
Fotos:Lenus van der Broek