Hans van den Berg Koninklijk onderscheiden

Geplaatst op: 06-03-2010

Op vrijdagavond 5 maart werd een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Hans van den Berg (64 jaar), wonende aan de Slingerweg 7 te Oldeholtwolde. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bestuurlijke activiteiten sinds 1970 op het gebied van sport, buurtwelzijn en cultuur.

Burgemeester Gerard van Klaveren van Weststellingwerf reikte de onderscheiding rond 22.00 uur uit tijdens de jaarlijkse dorpsquiz, die plaatsvond in dorpshuis De Bult in Ter Idzard. 
Achtergrond
Vanaf 1970 is de heer Van den Berg actief als vrijwilliger bij het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV). Hij was scheidsrechter voor de verenigingen AKC/Almelo en Advendo en beoordelaar, begeleider en examinator van het KNKV. Tevens was hij lid van de Afdeling Scheidsrechters Commissie (ASC) Friesland. De heer Van den Berg heeft in 1999 het ereteken van het KNKV ontvangen voor zijn grote verdiensten voor de korfbalsport. Daarnaast is de heer Van den Berg bijzonder actief voor de lokale samenleving van de dorpen Oldeholtwolde, Nijeholtwolde en Ter Idzard.
 
Bij zijn aantreden in 1974 als hoofdonderwijzer van o.b.s. De Drie Dorpen in Oldeholtwolde is hij direct toegetreden tot Plaatselijk Belang Eensgezindheid (als secretaris). Deze bestuursfunctie heeft hij maar liefst 23 jaar bekleed. Tot op heden maakt hij nog steeds deel uit van een aantal commissies die onder auspiciën van Plaatselijk Belang vallen, zoals ’t Kontakt (de dorpskrant), het webteam en het dorpsarchief Idzawolda. Ook is hij de drijvende kracht achter Het Drie Dorpenkoor.
 
Van 1975 tot 2008 was de heer Van den Berg penningmeester van stichting Dorpshuis De Bult. Hij heeft een toonaangevende rol gespeeld in de totstandkoming van een verbouwing en renovatie van het dorpshuis en de plaatsing van een kunstwerk bij het dorpshuis.
 
De heer Van den Berg was eveneens geruime tijd bestuurslid van de Stichting Advendo Omni Actief. Deze stichting heeft ervoor gezorgd dat het voormalige korfbalveld van korfbalvereniging Advendo is omgevormd tot een multifunctioneel terrein voor sportbeoefening en recreatieve en culturele uitingen.
Daarnaast is hij vanaf 1976 actief bestuurslid en vice-voorzitter van korfbalvereniging Advendo.
 
De onderscheiding werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse dorpsquiz - met deelnemers uit alle lagen van de bevolking - voor de dorpen Oldeholtwolde, Nijeholtwolde en Ter Idzard. De heer Van den Berg is lid van de quizcommissie en neemt al 23 jaar de rol van quizmaster met veel verve op zich.