BOOT Kromkamp: een snelle groei

 

Jacco Kromkamp is een talentvol ondernemer. Als ik hem vraag of hij ook een foto heeft uit zijn schaats- of skeelercarrière dan zegt hij eerst dat hij wel gaat zoeken. Maar vervolgens laat hij een nieuwe foto maken: een foto van hemzelf skeelerend met in de achtergrond het veld waar zijn boten uitgestald zijn. Een zakenman met gevoel voor reclame.
Hij wilde altijd al ondernemer worden en wat lag dan meer voor de hand dan iets te doen met bootjes. Als kind al was Jacco aan het vissen. Al gauw had hij een bootje om makkelijker te kunnen vissen.
Hij volgde een opleiding in de detailhandel en startte vorig jaar zijn eigen bedrijf. Begon met 3 boten en 2 trailers aan te bieden. Na een jaar staan er nu 18 trailers en 20 boten te koop. Trailers kun je overigens ook huren bij Kromkamp. Hoeveel mensen gebruiken zo’n trailer niet twee keer per jaar: om ze uit en weer in de winterberging te brengen, dan kun je zo’n ding toch beter huren.
BOOT Kromkamp heeft een eigen merk: Seacraft. Dat zijn motorboten die uit Polen geïmporteerd worden. Hoge kwaliteit, lage prijs omdat de arbeidskosten daar lager liggen.
Je stelt je daarbij voor dat Jacco Kromkamp door Polen zwerft op zoek naar geschikte boten, maar zo gaat dat helemaal niet. Internet en e-mail zijn de vervoermiddelen van deze tijd en die gebruikt hij goed. Kijk maar op www.BOOTKromkamp.nl.
Verder is Jacco Kromkamp dealer van Verano boten en Kalf trailers. Hij kan Honda en Mercury buitenboordmotoren leveren.
Om misverstanden te voorkomen, dit watersportbedrijf is geen jachtwerf, Jacco Kromkamp kan best een buitenboordmotor monteren, maar een technische reparatie besteedt hij uit.
Hij kan nog niet van zijn bedrijf bestaan en werkt door de week in een sportzaak in Heerenveen. Maar het moment dat deze jachtwerf lonend zal zijn komt dichterbij. Via internetsites als Marktplaats worden potentiële klanten opmerkzaam gemaakt op de boten in Ter Idzard. Ze komen overal vandaan, Brabant, ja zelfs België. De laatste tijd komen er meer kopers uit de buurt. Maar een veld aan de Idzardaweg in Ter Idzard levert niet zo veel kijkers op. Op den duur wil Jacco Kromkamp een loods aan een doorgaande weg. Daar komt meer publiek op af.
Zou het betekenen dat Jacco dan maar helemaal met zijn sporten zal stoppen, met schaatsen, skeeleren en fietsen? Bijna verontwaardigd wijst hij dat van de hand. Gelukkig gaat het weer beter met zijn rug, hij kan weer meer doen. Daar moet beslist tijd voor blijven.
Voorlopig kunnen mensen alleen op zaterdag bij het watersportbedrijf van Jacco Kromkamp terecht. En natuurlijk op afspraak op andere momenten.
Ik voorspel dat het over een paar jaar anders zal zijn. Dan kun je iedere dag terecht, maar of dat nog binnen het gebied van deze website valt, is zeer te betwijfelen.

Johan van der Zee