Interview met Annette Bethlehem

 

 

Annette Behtlehem-Wemekamp (1958) is getrouwd met Jouke en samen hebben ze 3 kinderen. Ze woont in Oldeholtwolde aan de Idzardaweg.
Annette heeft een grote hobby: kunstrijden. Haar interesse voor het schaatsen is al in haar jeugd begonnen, want haar beide ouders waren, als er ijs lag, ook altijd op het ijs te vinden en de kinderen moesten dus ook leren schaatsen! Het is haar moeder geweest die haar kinderen lid heeft gemaakt van de verschillende verenigingen binnen het ijsstadion Thialf, zij werd al vroeg weduwe.
Annette ging kunstrijden en begon met 1x per week trainen, later meerdere keren per week en dat ging goed: ze werd regionaal kampioen, clubkampioen en op nationaal niveau behaalde ze ook 1e en 2e prijzen.

Tegenwoordig is ze al weer 11 jaar trainster bij K.C.Heerenveen. Ze traint samen met 2 collega’s jeugd van ± 4 t/m 20 jaar in het kunstrijden. Het is een zeer intensieve sport. 
Kunstrijden is eigenlijk het rijden van een kür op muziek, waarbij de rijdster of rijder allerlei soorten wendingen, sprongen en pirouettes moet laten zien. Als beginnend kunstrijder/ster leer je eerst alle onderdelen uit de diploma’s A t/m F. 
In A leer je: afzetten op 1 been en 2 benen, slalommen, zitjes diep in de knieën en glijden op 1 been en 2 benen. Dan komt het achterwaarts rijden, zweefstanden rijden, pirouette op 2 benen en 1 been draaien en voorwaarts en achterwaarts overstappen.
De eerste sprongen komen in diploma F aan de orde en bestaan uit een halve en een hele draai.

Het is heel belangrijk, dat het kind gemotiveerd blijft, want de juiste techniek vergt veel training en geduld. Hier ligt ook een belangrijke taak voor de trainer, want deze kan het kind alleen maar gemotiveerd houden door zich in het kind te verplaatsen en te stimuleren.
Na het behalen van de diploma’s zijn er dan nog testen, welke bestaan uit technische delen en kür-delen. Na deze testen volgt dan een indeling in een bepaalde categorie.

Als er op Thialf een groot kampioenschap is, bijvoorbeeld deze winter het EK sprint en WK allround, dan schaatsen haar leerlingen in de openingsshow. Daar zijn ze momenteel druk voor aan het oefenen. De choreografie van deze show maakt Annette samen met haar collega’s.

Annette vindt kunstrijden een heerlijke sport, steeds is er een uitdaging voor nieuwe elementen. Zo is er sinds een paar jaar ook een groep volwassenen, die zich nog aan het kunstrijden hebben gewaagd en nog les nemen.. Hier zitten mannen en vrouwen in, enkelen die nog nooit op kunstschaatsen hebben gestaan. Maar ook die het weer opgepakt hebben.
Kunstrijden is een individuele sport, maar het ijs moet gedeeld worden, hierdoor leren de kinderen dat er rekening met anderen moet worden gehouden.

Annette is jaren niet actief bij het kunstrijden betrokken geweest, maar is er door een reünie weer mee in aanraking gekomen. Op die reünie is ze gevraagd om les te gaan geven. Het kriebelde nog steeds! Maar voordat ze deze uitdaging heeft aangedurfd, heeft ze een KNSB-diploma gehaald. Ze beleeft nog steeds veel plezier aan deze sport.