Interview met Riekje Baas

 

Riekje is getrouwd met Ludze en ze hebben 4 kinderen. Het gezin woont te Nijeholtwolde, Ontginningsweg 6.
Jaren geleden zijn ze gestopt met de varkenshouderij. Ludze is nu klauwverzorger, evenals hun zoon Richard. Maar paarden hebben ze nog wel, eerst alleen als hobby en nu ook om te fokken, 20 paarden hebben ze inmiddels.
De hobby van Riekje is bloemsierkunst. Ze vond bloemschikken altijd al leuk en dat deed ze dan ook veel. Ze is indertijd gestopt vanwege drukke werkzaamheden op de boerderij. Het bloemschikken heeft ze weer opgepakt, omdat de vrouwenvereniging haar zo’n zes jaar geleden had gevraagd om een cursus te geven. Ze is toen zelf ook cursussen en workshops gaan volgen. Ze heeft het natuurlijk wel in de vingers en ze mag ook graag creatief bezig zijn. Ook het werken met natuurlijke materialen vindt ze prachtig.
Met collega Jannie de Jong staat ze wel op markten, zoals de kerstmarkt of een voorjaarsmarkt. De tijd voor Kerst en Pasen zijn erg druk en hectisch, maar erg leuk.
Voor de laatste kerst heeft ze zelf een metalen frame van 3 etages ontworpen en ze heeft een aardige buurman, die de frame’s voor haar last. Opgemaakt met bloemen, planten en accessoires worden het dan prachtige bloemstukken.
De ideeën komen spontaan bij haar op. Ze probeert iets te bedenken wat een ander nog niet heeft, ze volgt ook niet elke trend. Maar momenteel is de trend heel kleurig en dat vindt ze heel mooi. Deze trend volgt ze wel.
Ze verzorgt workshops voor vrouwenverenigingen, die zijn dan eenmalig en worden op een morgen, middag of avond gegeven in dorpshuis “De Bult” of een andere locatie. Maar ze heeft ook vaste groepen, die komen dan bijvoorbeeld 3 keer in de winterperiode en dan nog een keer in het voorjaar. Ook ’s zomers heeft ze nog wel eens een paar groepen, dan zitten ze bij haar thuis bij mooi weer lekker buiten te bloemschikken.
De voorbereiding voor een workshop kost veel tijd, per workshop heeft ze ongeveer 10 cursisten. Haar oudste cursist is een mevrouw van 82 jaar.
Als ze in de toekomst wat meer vrije tijd heeft, is het de bedoeling dat ze meer dingen gaat maken en ook wat vaker op markten gaat staan.
Het materiaal voor het bloemschikken haalt ze waar ze het ’t geschiktst kan kopen. Bloemen bij de bloemist, takken en planten ook wel uit eigen tuin, dennenappels zoekt ze in het bos. Zo heeft ze haar vaste adresjes.
Omdat ze wel wat eenzaam en afgelegen woont, is het fijn dat ze door het geven van workshops en cursussen, contact met mensen heeft. 
Met de loden hoed op één van onderstaande foto’s heeft ze twee jaar geleden een 1e prijs gewonnen. Dit was een landelijke wedstrijd (oranjewedstrijd) ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Maxima.