Interview met Sjoukje van der Veen

 

 

Sjoukje, woont samen met man Jaap aan de Kooiweg in Nijeholtwolde. Ze is geboren in 1940 en was een meisje van 15 jaar toen ze vanuit Scharnegoutum in Oldeholtwolde kwam wonen. Zij woonde toen met haar ouders en 3 zussen aan de Kerkweg 4, waar nu de familie de Boer/Akkerman woont.
Ze trouwde in 1965 en ging in Steenwijk wonen met haar man. Door het werk van Jaap (leraar) hebben ze met hun 4 kinderen in verschillende plaatsen gewoond, zoals: Steenwijk, Kreileroord, Heerenveen en Rotstergaast. In 2000 kwamen ze weer in onze regio terecht en wel in Nijeholtwolde, waar ook haar man zijn grote hobby, de paardensport volledig kan beoefenen.
Sjoukje is heel creatief en vindt heel veel dingen leuk. Ze heeft 3 zussen en die ook allemaal heel creatief zijn. Samen hebben de 4 zussen een aantal jaren geleden een tentoonstelling gehad in Wolvega. Toch wel een hele bijzondere familie.

Haar zussen: Pietje doet aan quilten en bloemschikken, Ina geeft les in quilten en  Annie doet aan schilderen en beeldhouwen.
Sjoukje haar hobby’s zijn tekenen en schilderen, tuinieren (gelukkig heeft ze een grote tuin), zingen in een koor (ze is lid van een koor in Oldelamer en Oudeschoot) en doet vrijwilligerswerk  voor de kerk in Oudeschoot. Bijna een jaar lang heeft ze zich  ingezet voor de musical Noömi, die opgevoerd werd in april 2009 in Heerenveen ter gelegenheid van het ontstaan van de Protestantse Gemeente Heerenveen. Ze zat in de voorbereidingscommissie en in het koor van de musical. Dit alles kostte tijd, maar is wel zeer succesvol verlopen.

Oma zou het niet verstandig zijn om maar één hobby te hebben? Dit zei haar kleinzoon een aantal jaren geleden. Een leuke uitspraak. Als je één hobby hebt, kun je je daar volledig aan wijden, maar als je meerdere hobby’s hebt moet je de tijd verdelen. 

Sjoukje haar liefde voor het tekenen begon al op de lagere school. En als ze thuis was dacht ze: wat zal ik nu weer tekenen? Maar het ‘echte’ tekenen en schilderen kwam pas veel later op gang. In 1970 is ze begonnen met Hindeloper schilderwerk. Hiervan heeft ze nog een aantal werken in hun huis staan. Daarna heeft ze een schriftelijke cursus van de Parijse tekenschool gevolgd. In 1981 volgde ze teken/schilderlessen in Heerenveen bij de Munnik. 

De schilderijen van Sjoukje moeten een betekenis hebben en zijn dus realistisch, je kunt gelijk zien wat het voorstelt. Haar werken hebben verschillende technieken. Zo maakt zij portretten, landschappen, stillevens en wat heel bijzonder is: mandala’s. Een mandala is een schilderij in een cirkel. De cirkel verdeel je denkbeeldig in vakken. In elk vlak beeld je iets uit, maar wel in overeenstemming met het geheel, zodat het een heel verhaal vertelt over iets. Sjoukje noemt het een vorm van mediteren.

Sjoukje bewoont een groot huis, maar heeft geen atelier. Ze schildert gewoon aan de keukentafel, want een mens wil onder de mensen zijn is haar gedachte.

De schilderijen van Sjoukje zijn niet erg groot in afmeting maar wel in uitwerking. Binnenkort gaat ze met iets nieuws beginnen. Ze heeft een doek van 70 bij 100 cm gekocht en wil hierop een abstract werk maken. Ik ben benieuwd.

Sientje Hogeling – ten Berge.