Interview met Thomas Visser

 

Thomas woont samen met zijn vrouw Cobie aan de Hamersweg in Ter Idzard. Hij heeft een grote hobby: modelverzamelen. Doordat hij in de bouw heeft gewerkt, 24 jaar bij dezelfde baas, is hij zo gefascineerd geraakt, dat hij model kranen, trekkers, opleggers etc. is gaan verzamelen. Hij heeft ze in alle soorten en maten: 5-assige, 3-assige, telescoop-opleggers en ballasttrailers.
Voor dit interview had hij een hele bouwplaats, van de bouw van een windmolen, in het klein opgebouwd (zie foto). Hiermee is hij dan dagen bezig.
Via beurzen en email komt hij aan de modellen. “ Jongens mailen met elkaar en maken mekaar gek”. Heeft hij iets op de kop getikt, dan is het nooit perfect. Als hij dan weer eens met een trekker of ander model thuis komt, is het eerste wat Cobie zegt: “Nou die moet weer gesloopt worden!” Alles gaat eraf, soms worden er verstralers, een zwaailampje of spatborden op gezet of het model krijgt een ander kleurtje.
Het is een dure hobby, maar zoals Thomas zegt: “Wat is duur, iedere hobby kost geld, of je nu postzegels verzamelt of modelkranen”. Een 19-tons kraan kost al gauw € 50,--. Zijn nieuwste aanwinst is een 3-zijdige kieper. De meeste modellen zijn van een Duits merk.
 
De hobby is begonnen in 1976. Toen kreeg hij een kraan van een kraanmachinist, daarvoor was hij al gek van kranen. Vanaf die tijd is hij gaan verzamelen en het werd steeds erger. Toen hij éénmaal een kraan had, moest er ook een kubel (trechter vorm voor het beton storten) komen. De kraan kwam niet ver genoeg en Thomas ging op zoek naar een beton pomp, eerst een klein pompje, later nog een pummy (dit is een mixer-installatie). Zo zocht hij steeds verder en werd zijn verzameling steeds uitgebreider.
Ook kreeg hij van iemand een asfalteermachine, maar daar moest dan ook nog een wals bij, dat hoort in de bouw. Zo heeft hij o.a. een afvalkieper, een zandkieper en een asfaltfrees tot een stabiliseermachine aan toe.
 
Soms kan hij zijn verzameling tentoonstellen op een beurs. Zijn eerste expositie was op de hobbybeurs in 1992 in Oldeholtpade, later nog eens in 1995. Ook exposeerde hij tijdens de “Open Stal 1993”in Oldeberkoop.
Wat hij ook “hartstikke” mooi vond, was het praatje wat hij ooit eens op basisschool “De Striepe”te Oldeholtpade heeft gehouden tijdens de themaweek met het onderwerp hobby.
 
Bij zo’n hobby horen ook hobbybladen. Hij is abonnee van STM (Speciaal Transport Magazine en van HHCMC-Magazine, dit is het clubblad. Verder is hij lid van de Nederlandse Auto- en Miniaturen Club (NAMAC), en hierdoor heeft hij gratis toegang tot beurzen.
 
Samen hebben Cobie en Thomas ook een hobby: tijdens hun vakantie op Terschelling het strand afstruinen op zoek naar leuke voorwerpen en schelpen. In hun woonkamer staat dan ook een mand vol met leuke vondsten.